Måla med miljön i åtanke

, , Comments Off on Måla med miljön i åtanke

Det finns både miljövänliga och miljöfarliga färger och produkter på marknaden. Att måla med en färg som innehåller en del farliga kemikalier förstör inte fasaden men det skapar problem om överbliven färg inte återvinns rätt och fabrikerna där färgen skapas behöver också hålla sig inom miljökraven vilket är svårt att garantera. Därför tittar allt fler på miljövänligare alternativ och gamla metoder som visat sig vara mycket hållbara.

Slamfärg

En gammal färg som funnits i flera hundra år. Den klassiska faluröda färgen bryts fortfarande i Falu koppargruva, vilket är ett av de äldsta företagen i världen. Man tror att gruvan började redan på 1200-talet och företaget startades någon gång i början av 1400-talet. Slamfärg som du kokar själv har ett enkelt recept: rågmjöl, pigment från koppargruvan, vatten och järnvitrol. Detta kokas i ett stor kittel i cirka 30 minuter innan du låter det svalna. I grundreceptet får du tillräckligt med färg för 150-180 kvadratmeter och du lär dig något nytt. Så klart finns även faluröd att köpa färdig och det är vanligast när du hyr in hantverkare. Med slamfärg får du en färg som tillåter träunderlaget att andas, du täpper inte igen träet som du gör med akrylatfärg vilket betyder att du inte behöver använda en luftspalt på fasaden. Hantverkare som Måleri Väst har lång erfarenhet av olika färger och kan snabbt måla en hel villa med slamfärger som täcker bra och torkar snabbt. Och vill du bryta mönstret kan du skippa den traditionella röda färgen och köpa slamfärg som är svart, blå, grön, gul eller varför inte vit!

Linolja

Förr i tiden målades många hus helt i linoljefärg, förutsatt att det var lite mer välbärgade ägare. De med mindre pengar höll sig kvar vid slamfärgen. Linoljefärgen är dryg, en liter täcker upp till 20 kvadratmeter. Den är dock ganska tung att måla med, du ska arbeta in färgen i träunderlaget och måla tunt. Linolja fäster på det mesta såsom trä, plåt, puts och tegel. Dock finns det bättre lämpade färger till puts och tegel än linolja då dessa material suger så mycket. Linolja kan brytas i alla möjliga nyanser och går att använda utomhus och inomhus. Färgen har använts sedan länge och är en miljövänligare produkt än många av dagens alternativ. Det krävs exempelvis mellan 30-100 liter vatten för att framställa 1 kvadratmeter bomullstyg medan samma mängd linnetyg kräver bara 1 liter vatten. Lin är lätt odlat, billigt och färgen har en fantastisk livslängd. Istället för att flagna mattas färgen av och börjat krita sig. När det händer behöver du bara borsta bort det som sitter löst och måla över. Du kan till och med förbättra en nedmattad linoljemålad vägg genom att stryka rå eller kokt linolja på färgen. Färgen mättas och återfå det mesta av sin forntida nyans.